The Officers’ House redevelops a dilapidated Grade II listed barracks building (Block A) and provides additional housing within a new twin block (Block B) at Royal Arsenal, Woolwich. Block A was fully refurbished after 30 years of neglect since the Ministry of Defence’s vacation of the site. Many original features such as moulds of cornices and fireplaces were reused to preserve the original character of the building. Block B and Block A are united by a shared courtyard animated by access bridges linking each apartment with a central walkway over three levels. All apartments are dual aspect with external walkways and generous front doors where residents can add plants and mats. For Block B, the client chose an offsite construction method. In total forty-eight modular units were manufactured to create 19 apartments. Block B also accommodates retail units addressing the new public square. Externally, the facade is composed of Flemish bond brickwork with, deep window reveals and large external balconies overlooking the square. Extensive landscaping and public realm work has been undertaken as part of the redevelopment to create a pedestrian route to and from the future CrossRail entrance.

Awards
  • 2021 Housing Design Award
2018
Location
Greenwich, London
Client
Berkeley Homes

Building and British Homes Awards shortlists 07.09.21

2021 RIBA London region awards 27.08.21

AJ Architecture Awards 2021 shortlists announced 24.08.21

Civic Trust Awards 2021 08.03.21

AJ Retrofit Awards shortlist 2021 29.01.21

Civic Trust Awards 06.01.21

Civic Trust Regional Finalists 2020 12.11.20

Awards Update 09.10.20

New London Awards shortlist 2020 17.09.20

RIBA London Awards 08.06.20

Housing Design Awards shortlist 16.04.20

The Officers’ Quarters, Royal Arsenal, saved from Historic England’s Heritage at Risk Register 07.01.20

The Officers' House, Royal Arsenal complete 04.10.19

Planning granted for Royal Arsenal 18.01.17

Allford
Hall
Monaghan
Morris