The Vincent provides 65 retirement apartments with assisted living and communal facilities. The one, two and three bedroom apartments are distributed between the refurbished Queen Victoria House and two new build faceted blocks.

The existing Queen Victoria House, a four storey detached property, was built by William Larkins Bernard in 1886 for the Waynflete Private School for Boys. It has been used as a convalescent home, a maternity hospital, and more recently offices. It is set in grounds that include a car park and lawns with a Grade II listed obelisk. The building itself was not listed, but the site is located in the Whiteladies Conservation Area.

The lower ground floors of Queen Victoria House provide management and reception areas, staff accommodation and dining areas. A wellbeing area, which includes a hydrotherapy pool, sauna, steam room, yoga studio and change facilities as well as guest accommodation, is housed within a podium below the new residential buildings, which opens out on to the large landscaped gardens.

The new terraces use a faceted plan designed to maximise views, while minimising the sense of being overlooked. Wrapping the apartments around circulation cores has allowed for double and triple aspect apartments, increasing the sense of space and creating separated living and sleeping zones.

Awards
  • 2021 Housing Design Award - HAPPI Award
  • 2021 Bristol Civic Society Design Award
2018
Location
Bristol, UK
Client
Pegasus Life

Bristol Civic Society Design Awards 21.10.21

Housing Design Awards 2021 01.10.21

The Vincent tops out 19.10.17

Housing Design Award for The Vincent 11.07.17

On site at Queen Victoria House 14.02.17

Allford
Hall
Monaghan
Morris