The Capital Building works on two levels, performing as part of a background chorus of buildings and at the same time setting its own distinctive tone. Four masonry-clad volumes capture a central raised courtyard and expansive Thames views from all levels. An interconnecting lightweight bridging structure – raised and glazed to maximise views from and through – spans above the northern edge of the courtyard. Hosting double-aspect units and positioned with views over the river, the scale of its bays and thin stainless steel framing express a lightweight character that contrasts with the sturdiness of its bookends. A regular grid of slender brick piers organises the elevations, their strong verticality giving a nod to the grouped bay windows of London's mansion block typology as well as to the American school of Louis Sullivan. Accommodating 159 apartments and roof terraces, below ground car-parking and retail at street level, this building combines with two other high-density residential developments to complete Phase 1 of the Embassy Gardens Masterplan. Together, they stand as a masonry cluster of individual buildings which, when read from a distance, form a unified backdrop to the new US Embassy.

2014
Location
Nine Elms, London
Client
Ballymore Group
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building
Capital Building

Allford
Hall
Monaghan
Morris