Jesus Saves explores modes of regeneration by transforming a former industrial building into a two-family dwelling in Oklahoma’s outer urban zone. The existing two-storey brick shell is bounded to the south with a large terrace atop a garage, while new stucco and signage – both acknowledging found conditions – define the street facade. Internally, a new steel structure, staircase and a minimal number of walls are inserted into the building to divide it into two principal volumes: the two-bedroom residence above and the one-bedroom residence below. Each residence connects to its own external room to augment living space whilst creating a buffer to the surrounding streets. These external spaces are wrapped with a woven steel mesh veil that provides both privacy and shelter whilst maintaining a degree of transparency.

Awards
  • 2017 AIA Adaptive Reuse Citation Award
  • 2017 AIA People’s Choice Award
  • 2016 AIA Central Oklahoma - Design Excellence Award - Merit Award
2014
Location
Oklahoma CIty, USA
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves
Jesus Saves

AIA Central Oklahoma Design Excellence Awards 09.11.16

Allford
Hall
Monaghan
Morris