As another component in the regeneration of London’s Waterloo, Westminster Place replaces a redundant 1960s office block with a lively mixed-use, multi-layered city-sandwich. A stacked rhythm of solid bands and linear apertures accentuate the given curve of the site, at once disguising the volume of windows and maximising panoramic views of the London skyline. The bands are grouped in a triple-storey order that suggests the scale of the different programmes and then turned like Ray Eames’ Walnut Stool to create a subtle silhouette. Externally, the building’s height and massing are sensitively crafted according to statutorily protected views. Internally, the upper floors have been configured to reduce actual and perceived corridor length, while a central atrium on the lower levels brings light into the college and crowns a generous social space. The 38,500 (GIA) square metre scheme accommodates 1,100 student rooms (including double-height studios on the uppermost floors) with associated common spaces, a sixth-form college for 700 students spread over four floors, affordable workspace at ground and a health suite with swimming pool and leisure facilities on the lower level.

Awards
  • 2017 WAF Award Best Mixed Use - Completed Building category
  • 2016 London LABC - Best High Volume New Housing Development
2015
Location
Waterloo, London
Client
Urbanest

Planning consent for Westminster Bridge Garden and arches 16.07.20

World Architecture Festival award for Westminster Bridge Road 21.11.17

Allford
Hall
Monaghan
Morris