Holy Trinity, part of Barnsley BSF’s Wave 3, is the most recent built example of our continuing collaboration with Laing O’Rourke on their Design for Manufacture and Assembly solution. A simple pinwheel floor plan is extruded up two or three storeys according to the sloping landscape to unite three existing schools into a single new building. Its elevations are defined by successive, honed pre-cast concrete bays with large windows set behind a protruding concrete trim and shaded with vertical lime coloured fins. A central atrium forms the fulcrum and social hub of the school; it is through here that all pupils, staff and visiting members of the community pass when entering any of the building’s four radiating wings. The atrium connects to the Reflection Space – or chapel – which is expressed externally as a cantilevering cross-marked volume that signals both the school’s entrance and denomination.

Awards
  • 2013 RIBA Regional Award for Architecture
2011
Location
Barnsley, UK
Client
Laing O'Rourke & Barnsley Borough Council
Holy Trinity
Architect
Allford Hall Monaghan Morris
Main Contractor
Laing O’Rourke
Structural Engineer
ARUP
Planning Consultant
Turley Associates
Approved Inspector
HCD Group
Services Engineer
ARUP
Landscape Architect
Plincke Landscape
Environmental Graphic Designer
Morag Myerscough
Acoustic Consultant
Sound Research Laboratories
Furniture consultant
ESA McIntosh
Graphic Designer
Studio Myerscough

Allford
Hall
Monaghan
Morris