In integrating an Adult Learning Centre and a range of community co-located services into an already compact school building, Kirk Balk Community College works harder for longer. On a hilltop site in the Barnsley suburb of Hoyland, a four-storey triangle is attached to a two-storey rectangle via a glazed walkway spine. Inside the main building, a large, top-lit atrium centres the plan and accommodates the school’s 1,200 students. It’s wrapped by generously sized staircases and walkways-as-breakout spaces to exploit the volume. Externally, the school’s landscape acts as an extension of the learning experience, providing a wide variety of outdoor rooms and surfaces that encourage students to engage with their outdoor environment. The link between landscape and building is further enhanced with teaching spaces that open onto the external balconies, terraces and walkways.

Awards
  • 2001 Civic Trust Award
  • 2000 RIBA Award for Architecture
  • 2000 RIBA Sustainability Award for Architecture
  • 2000 British Construction Industry Award - High Commendation
  • 2000 Royal Fine Arts Commission Trust Awards – Building of the Year
  • 1999 CIBSE Award for Innovation Millennium Products Status
  • 1999 Egan Demonstration Project
1999
Location
Essex
Cost
£1.25m
Client
Essex County Council
Architect
Allford Hall Monaghan Morris
Client
Essex County Council
Main contractor
Jackson Building
Structural engineers
Atelier One
Service engineers
Atelier Ten
Landscape architect
Jonathan Watkins Landscape
Cost consultants
The Cook & Butler Partnership
Planning supervisor
Appleyard & Trew
Public Art
Hartley & Kovats

Allford
Hall
Monaghan
Morris