Soho Place

London. 2020

  • Project Details
  • Completion: 2020
  • Clients: Derwent London plc

Soho Place is an enormous urban jigsaw that builds on the imminent arrival of Crossrail to bolster the large-scale regeneration of Oxford Street’s eastern end. A new civic plaza is placed between two new city sandwiches at the scheme’s centre to amplify the urban regeneration of Oxford Street, line new urban vistas to St. Patricks Church and physically link Charing Cross Road to Soho Square. To the plaza’s north, a ten-storey, double-tiered volume stands above Tottenham Court Road station on Europe’s busiest high street, while to its south a glass-clad, nine-storey beacon is pulled in at its base to create sheltered public space. The beacon’s form is configured as a tiered stack of volumes which not only work around the rail infrastructure beneath (both above and below ground works were designed in collaborative conjunction) but relate to the scale of its internal programme of a five-storey 350-seat theatre topped by four floors of office space (3,827 square metres GIA). The north block contains a further seven storeys (23,660 square metres GIA) of office on top of a two-storey (3,650 square metres GIA) retail base.

Awards

WAF - Future Commercial Mixed Use -Highly Commended 2016 MIPIM Future Projects Award: Commendation 2012

Number One Oxford Street is a landmark regeneration project situated above the new Tottenham Court Road Crossrail and London Underground station at the junction of Tottenham Court Road and Oxford Street for client Derwent London in collaboration with Crossrail Ltd.


The project includes a new office and retail building on Site A and a new theatre – the first in the West End for 30 years - and office building on Site B.


A new area of public realm is proposed along Sutton Row, connecting the site with Centre Point opposite and strengthening links to Soho Square, providing a safe, viable alternative to the already bustling Oxford Street.


The site will have excellent links to major public transport nodes including multiple train, tube and bus services. These transport links support substantial development opportunities for both sites.


The buildings, whilst substantial in footprint, are carefully designed to provide an appropriate transition between the fine grain of Westminster, and key landmarks such as the iconic Centre Point building. Building setbacks at higher levels have been designed to further support this transition. The building façades, whilst distinctly modern in style, sensitively reflect the richness, grain and materiality of the surrounding context.


The development adopts renewable energy technologies, water recycling, and limits energy usage through high performance passive façade systems and design efficient mechanical systems and mixed mode ventilation. The development is car-free and includes substantial bicycle storage facilities and amenities to encourage cycling.


Landscaping to the public realm will provide a vibrant, generous, safe and comfortable space that supports and enhances the adjacent commercial and live performance uses.


Proposed street modifications will have limited impact on vehicular movements, whilst enhancing the pedestrian and cyclist experience and linkages. Fully inclusive access will be designed for all key internal and external areas of the development.


return to top