Liverpool's Royal Court Theatre

Liverpool. 2018

  • Project Details
  • Completion: 2018
  • Clients: Royal Court Trust

Liverpool’s Royal Court, won in open competition, is an exercise in restrained, phased reinvention. The first ‘act’ of the development revitalised the interiors of the theatre, breathing new life into the Grade II listed art deco building. The cabaret-style stall seating and the bar were remodelled, the foyer and auditorium redecorated and new circle seating, a balcony and new toilets were inserted. Act two added a weathered steel and glass-fronted multi-use Welcome Centre that wraps around the building connecting it to its lively surroundings. Front of house and offices were remodelled to create a new circle bar and toilets on the first floor. The recently completed third act has continued the improvement works to the front of house areas, creating a larger open bar at the third floor. Improvements have been made to the back of house, facilities and technical equipment. The basement studio space has also been transformed. The existing columns have been removed, opening up the space to create a brand new 150 seat studio space for comedy and music events, theatre productions, and rehearsal space for the Youth Theatre and Community Choir.

Awards

AJ Cultural Project of the Year 2018 RIBA National Award 2018 RIBA North West Region Conservation Award 2018 RIBA North West Regional Award 2018 AJ Retrofit - Cultural buildings: Cinemas and theatres 2016 AJ Retrofit - Overall Winner 2016 BCI Award - Building Project of the Year 2016

Courtesy of Jack-All Productions


return to top