West Norwood Health and Leisure Centre

Lambeth, London. 2013

  • Project Details
  • Completion: 2013
  • Cost: £14.7 Million
  • Clients: Building Better Health

By embracing a steeply sloping site, West Norwood Health and Leisure Centre explores the idea of a building as layered strata of uses. A series of brick volumes – connected by an internal street – are embedded into the ground; a massing move that minimises the building’s impact on the domestic scale of its neighbours whilst providing the material to re-landscape the surrounding park. The building’s section generates a beneficial demarcation of public and private spaces and allows each of the varied uses to reveal themselves upon entry through the single front door. The 5,400 square metre scheme will provide a state-of-the-art NHS customer service centre, as well as an unorthodox mix of community and health facilities to deliver well-being services and improved open space to the Norwood residential population. These include a 25 metre swimming pool, a large health and fitness suite and gym, a dance studio, community meeting rooms, and both GP and dental surgeries.

Client: Building Better Health / NHS Lambeth stakeholder / London Borough of Lambeth Sports and recreation stakeholder / London Borough of Lambeth Customer Services stakeholder


Contractor: Galliford Try Partnerships 


Architects: Allford Hall Monaghan Morris 


Structural Engineers: Price & Myers 


Service Engineers and Sustainability Consultants: TACE


Landscape Architects and Ecology Specialists: Adams Loxton Partnership


Transport Consultants: Alan Baxter Associate 


Planning Consultants: Regeneration and Planning Consultants and Urban Practitioners 


CDM coordinator: Confluence PCM

 

 

 


return to top