Holy Trinity

Barnsley. 2011

  • Project Details
  • Completion: 2011
  • Clients: Laing O'Rourke & Barnsley Borough Council

Holy Trinity, part of Barnsley BSF’s Wave 3, is another built example of our continuing collaboration with Laing O’Rourke on their Design for Manufacture and Assembly solution. A simple pinwheel floor plan is extruded up two or three storeys according to the sloping landscape to unite three existing schools into a single new building. Its elevations are defined by successive, honed pre-cast concrete bays with large windows set behind a protruding concrete trim and shaded with vertical lime coloured fins. A central atrium forms the fulcrum and social hub of the school; it is through here that all pupils, staff and visiting members of the community pass when entering any of the building’s four radiating wings. The atrium connects to the Reflection Space – or chapel – which is expressed externally as a cantilevering cross-marked volume that signals both the school’s entrance and denomination.

Awards

RIBA Regional Award for Architecture 2013