Jubilee School

London. 2002

  • Project Details
  • Completion: 2002
  • Cost: £4.5 Million
  • Clients: London Borough of Lambeth

Conceived as a ‘superschool’ as part of an initiative by the London Borough of Lambeth, Jubilee School was developed to change the way that educational facilities are perceived and used. Positioned squarely amidst the robust urban context of Tulse Hill, three rectilinear blocks are arranged on a sloping site to capture five separate playing spaces that are topographically related to the school’s tripartite structure. To the east, the Hall block – with its blue glazed bricks, large cheek walls and massive side cantilever – defines the street edge with an almost brutalist demeanour. Behind, a perpendicular two-storey classroom block runs east-west to allow for south-facing learning zones. The single-storey special education block (SEN), located on the site’s quieter western edge, completes the mix to cater for specialised teaching. The project, won in competition, accommodates 420 students including nursery, primary and special needs provisions on the site of the former Brockwell Primary School.

Awards

AIA Award for Architecture 2004 Civic Trust Award 2004 RIBA Award for Architecture 2003 Royal Society Award 2000