Portwall Gate

  • Project Details
  • Clients: NORD

Portwall Gate is a new-build office for independent developer Nord on a site close to Bristol Temple Meads railway station. The site was originally part of 100 Temple Street, a large office building designed by John Wells-Thorpe during the 1970s including a raised squash court with parking below. The new-build scheme replaces the disused squash court with a six storey freestanding office building, set back from Portwall Lane to create a lively pocket square at ground level. The proximity to 100 Temple Street has been a key consideration in the building’s design, reflected in the high floor to floor levels which match those of its neighbour. The design uses a low spandrel that wraps around the building, forming the balustrade to the cantilevered south-facing terraces at each level and shading the storey below. A complementary palette of materials has been selected for the façade taking its cue from the neighbouring orange-red brick and pre-cast concrete buildings. Occupant comfort is at the forefront of the design, using energy efficient systems including smart ventilation and in-slab cooling. Portwall Gate will become the new Bristol base for AHMM, with the practice agreeing to pre-let a floor of the building - a space double that of the existing studio. This move will provide the opportunity to expand the Bristol team and accommodate new facilities, including a modelshop.

Related Projects

Portwall Gate granted planning

22/05/2019

Portwall Gate granted planning

Bristol City Council has granted planning permission for Portwall Gate, a new office building close to Bristol Temple Meads Station for developer Nord. The new six storey office building replaces a disused squash court and car park. The scheme retains the existing silver maple trees on Portwall Lane, creating a new pocket square with the potential to accommodate pop-up retail. Most significantly for AHMM, Portwall Gate will become its new home in Bristol, with the practice having agreed to pre-let one floor of the building.

 




return to top