Westminster Academy at the Naim Dangoor Centre

London. 2007

  • Project Details
  • Completion: 2007
  • Cost: £27.8 Million
  • Clients: Westminster Academy

Thinking about ‘Universality of Use’ and employing connectivity and flexibility to provide pupils with a place where they take control of their own education, Westminster Academy’s open configuration of spaces is as much a creative workplace as it is a theatre of learning. A long, rectangular block, stratified with glass panels and coloured bands of terracotta tiles, rises up out of its gritty context to provide a civic landmark. The plan centres on a ground floor ‘marketplace’ which links all key communal spaces and visually connects the entire school via a full-height atrium. Within the building, a robust material palette of unfinished concrete, timber and painted blockwork combines with super scaled graphics and artworks to foreground the learning environment and encourage exhibition and display. This Stirling Prize-shortlisted city Academy accommodates 1175 students and 128 staff. The local community, who were extensively consulted with during the project, has access to much of the school and its sports facilities.

Awards

AIA Award for Architecture 2010 Building Magazine: Public Building Project of the Year 2009 Civic Trust Award 2009 BCSE Industry Award for Inspiring Design 2008 Best Incorporation of Daylight Award 2008 Design Share Citation Award 2008 Design Week Wayfinding & Environmental Graphics Award 2008 RIBA National Award for Architecture 2008 RIBA Sorrell Foundation School Award 2008 RIBA Stirling Prize: Shortlist 2008 RIBA The London Building of the Year Award 2008 Specialist Schools & Academies Trust Future Vision Award 2007

Existing site 
 
Proposed scheme areal view

 

 

Inspiration: geographical stratification


 

 

Concept sketch and Façade & massing view

 
 
 

Analysis of façade strata – exploded view
 
 

 

Study of greens for façade cladding


 

 

Planning view north east corner


 

 

Planning view south west corner


 

 

 

Planning view north west corner
 

 

 

Study of atrium colours and graphics


 

 

Early study of atrium interior


 

 

Study of atrium section and roof
 

 

 

Westminster Academy logo merging into stratas and directional paths by Studio Myerscough

 
 

 

Visualisation of main academy reception
 


 

Visualisation of school noticeboard by Studio Myerscough
 


 

Visualisation of classroom naming by Studio Myerscough
 

 

Visualisation of Academy Sport graphics
 
 

 

Site shots

return to top