One King William Street

City of London. 2016

  • Project Details
  • Completion: 2016
  • Cost: £27.2 Million
  • Clients: UD Europe Ltd

One King William Street involves the extension and reinvention of two neighbouring buildings into high-specification office space within the heart of the Bank Conservation Area. The project's aims are threefold: to restore the listed neoclassical corner building by reinvigorating its original features; to reclad and extend vertically its southern neighbour; and to internally unify the buildings such that, from within, the two are unified. To the south, the composition of a new masonry shell is a direct response to the heritage of the listed corner building. The principal massing on the vertiginous St Swithin’s Lane is formed of a tripartite system of stepping planes and varied window reveals, which progressively reduces in scale towards the top of the building. The double order of the lower four levels terminates at a cornice line that aligns with that of the neo-classical building, while the restrained material palette of hand-thrown bricks and bronze-toned metals confidently complements the existing Portland Stone. Internally, the single floorplate (across the two buildings) is reorganised and a new core inserted to clarify spatial sequences. A new terrace, located on the roof of the listed building, capitalises on views toward the Bank of England and maximises external amenity.

Awards

AJ Refurb of the Year 2017 RIBA London Region Award 2017