Sunshine House

Southwark, London. 2008

  • Project Details
  • Completion: 2008
  • Cost: £7.7 Million
  • Clients: Building Better Health Ltd

In tough surroundings, Sunshine House stands as an austere brick sculpture playfully pierced with colour and unexpected interior spaces. The massing of the building relates to adjacent buildings; a simple rectangle in plan and three overlapping rectangles in elevation rise from three storeys to six, then cantilever to meet St Giles Road. Cut-outs, lined with colour, are punched through the ground floor façade to draw visitors towards the front entrance. Inside, further voids are cut out to create and connect well-proportioned common areas dedicated to in-situ artworks commissioned by the Guy’s and St Thomas’ Charity. Combined, the artworks resist NHS standardisation by turning ‘all space’ into ‘art space’ to ensure surfaces stay unadulterated. A simple double-loaded corridor arrangement caters for rooms of a variety of sizes and programmes as well as providing natural light and ventilation via intermittent larger volumes which break out towards the elevations. The project has transformed a constrained site in South London into an uplifting healthcare environment for children and young people with special needs.

  • Awards
  • Building Better Healthcare Award for Best Primary Care Design 2008
  • Building Better Healthcare Award for Best Use of Visual Art in Healthcare 2008
  • Building Better Healthcare Awards: Building Design Judges Special Award 2008
  • RIBA Award for Architecture 2008