Leonard Street

London . 2013

  • Project Details
  • Completion: 2013
  • Cost: £10 Million
  • Clients: London Square

As one of the last few remaining bomb sites in central London, the Leonard Street project develops an underutilised site in the heart of London’s creative and technology quarter. An eight-storey masonry volume – stepping back from the narrow street so as to not dominate long-range views – is punctuated by a regular grid of vertically proportioned, recessed windows, laid out in a system derived from the golden section. The poise of the Leonard Street face – with its flush glazed balconies and set-back entrances – contrasts with the playful projecting balconies and private courtyard at the scheme’s southern rear aspect. The entire scheme is crowned by dual-aspect penthouses with open-plan living spaces extending on to private landscaped terraces. At the lower levels, flexible office space completes the programmatic variety and defines the building’s base.

Project Overview

The scheme for 18-30 Leonard Street comprises contemporary office space from basement to first floors with 45 residential apartments above. The façade to Leonard Street has an elegant simplicity, its material palette consisting of artisan bricks and high quality composite windows. The south façade – overlooking a private courtyard at the rear – is more playful, with projecting balconies that afford views over the City of London. The entire scheme is crowned by a cantilevered form containing dual-aspect penthouses with open-plan living spaces extending on to private landscaped terraces.
 

Responding to the neighbourhood character

As one of the last few vacant bomb sites in central London, the project represented a unique opportunity to transform an underutilised site into a mixed-use development in the heart of London’s creativity and technology zone. The new eight storey masonry volume steps back from the narrow street so as not to dominate long-range views. The Leonard Street face – with its elegantly simple and rigorous composition – contrasts with the playful projecting balconies and private courtyard at the scheme’s south. At the lower levels, commercial space completes the programmatic variety and defines the building’s base to continue the active frontage of the adjacent properties. The mixed-use character of the scheme is reflective of the neighbouring area of Shoreditch.
  

Massing and layout

 The proposal’s massing responds to the neighbouring architecture and street scale. The Leonard Street face of the office space is articulated with a glazed curtain wall to bring life – via visual relationships – directly to the street level. The sixth floor setback responds to the narrow street and provides private outdoor terraces to the upper level units. A lower ground courtyard maximises southern light into the office spaces.

 

External appearance

The brick façade is punctuated by a modular grid of recessed composite windows that are proportioned according to internal use. The handmade quality and tones of the artisan bricks create subtle variations across the otherwise austere façade. The main residential entrance is set back from the glazed façade to differentiate it from the commercial areas.
 

Finishes, detailing and workmanship

The development offers a choice of apartments, all fitted with bespoke joinery and high-quality fixtures. The residential reception area features a dramatic double-height space, with timber panelling, suspended lighting and a bespoke concierge desk.

 


return to top