Google KX

London. 2016

  • Project Details
  • Completion: 2016
  • Clients: Google

Google’s new one million square foot headquarters in King’s Cross is composed of a campus within a building that engages with a new yet historical piece of London. The new building – sited on a 300m (1000ft) tapering plot that rises to the north and is defined by King’s Boulevard – runs near parallel to the railway cutting, connecting Granary Square to the north with Battle Bridge Place to the south. Sitting upon a retail plinth punctuated by three generous light-filled entrance halls, Google's new workplace is organised around a looped three-dimensional promenade that wraps its way along, through and up the building's six to ten office floors, connecting cycling ramps, cores, workstations, major shared amenities, terraces and a large roof garden in an easy and enjoyable journey that encourages encounter. Within the city, the importance of this promenade is clearly expressed in the building's volumes, articulating a conversation between the world within and the city beyond.

Related Projects

Planning Permission for Google KX

06/09/2013

Planning Permission for Google KX

Google KX received planning permission last night with a unanimous vote from the London Borough of Camden. Google’s new headquarters will sit upon a retail plinth punctuated by three generous light-filled volumes that serve up and into a looped three-dimensional promenade that wraps its way along, around, through and up the building’s six to ten office floors, connecting all major interior and exterior spaces and encouraging chance encounters. Within the city, the importance of this promenade is clearly expressed in the building's volumes, articulating a conversation between the world within and the city beyond.
 



 

Google New Headquarters at King’s Cross

18/01/2013

Google New Headquarters at King’s Cross

It was announced yesterday that ‘Google to develop new UK headquarters at King’s Cross in one of London’s most significant property transactions of recent years.’
 

AHMM has developed high quality, sustainable design concepts for the new Google headquarters that will provide a dynamic and flexible working environment for employees. The building will sit above retail units providing a diverse range of shops, cafes and restaurants. The building, which ranges in height from 7 to 11 storeys, is scheduled for completion in 2016.
 

In the press release Director Simon Allford says “Working with Google is a special opportunity to create an innovative new headquarters of scale and significance that both builds on King's Cross's rich tradition of heroic construction and contributes to the fulfilment of the development’s visionary masterplan. The proposal for a campus within a building that engages with a new yet historical piece of London is a very exciting one that we look forward to developing further as the project moves through planning and onto site.
 

The project responds to Google's desire for a design that through innovation optimises resources to create a highly flexible, productive and healthy working environment that minimises its environmental impact in construction and use.
 

Google's new workplace sits upon a retail plinth punctuated by three generous light filled volumes. These entrance halls serve up and into a looped three dimensional promenade that wraps its way along, around, through and up the building's six to ten office floors, connecting cycling ramps, cores, workplaces, major shared amenities and a large roof garden in an easy and enjoyable journey that encourages encounter. Within the city the importance of this promenade is clearly expressed in the building's volumes, articulating a conversation between the world within and the city beyond.
 

The new building is on a 300m (1000ft) tapering plot that rises to the north and is defined by King’s Boulevard, which runs near parallel to the railway cutting, connecting Granary Square to the north with Battle Bridge Place to the south.”

 




return to top