Television Centre

London. 2018

  • Project Details
  • Completion: 2018
  • Clients: Stanhope

Television Centre was the first purpose built television studio in the country and has been radically reinvented through a site-wide masterplan regeneration as a new, fully mixed use development, which is now open to the public for the first time. In 2011 the team won the bid to purchase the site and to work with the BBC and London Borough of Hammersmith and Fulham (LBHF) to re-imagine the distinctive buildings and question mark plan diagram in preparation for the BBC to vacate the site in 2013. Central to the vision for the project is the preservation and celebration of the original listed features, including the circular mosaic lined Helios Courtyard, complete with the golden Helios sculpture and water feature at its heart, and the original Stage Door, now principal entrance to the residential apartments, which houses the refurbished John Piper mural. The question mark diagram is completed with new buildings which accommodate an exciting range of uses, including dwellings of different characters, office spaces, restaurants, a three-screen cinema and a club with rooftop pool. Many of the key important spaces have been retained and enhanced, with their finishes brought back to their original glory. The materials employed across the new elements are inspired by the original building and the era in which it was constructed. For example, the choice of brick responds to the original retained elements and the bespoke tiles used internally refer to the graphic design of the 50s and 60s. The development brings this iconic site back to life and creates a new identity for Television Centre as a centre for creativity, a public space and a special place to live. By stitching the site back into the local area, Television Centre accentuates and promotes LBHF’s ambitions for Wood Lane and adjacent neighbourhoods.

Awards

BCO Commercial Workplace Award 2019 RIBA London Region Award 2019 AJ Mixed Use Project of the Year 2018 Brick Awards: Commercial Building 2018 Hammersmith Society Environmental Award 2018

RIBA London Awards 2019

24/05/2019

RIBA London Awards 2019

The Bower, Signal Townhouses and Television Centre have won 2019 RIBA London Awards, announced this week. The Bower was praised as ‘an excellent example of clever and inventive architecture adding both commercial and social value’, while Signal Townhouses ‘sets the benchmark very high for future developments in the area and clearly demonstrates the demand for contemporary homes.’ At Television Centre, judges commented that ‘with design vision on a grand scale, the client and architects have majestically celebrated this listed historic piece of modern architecture which now gives generously to the public realm.’ Find out more about all of this years’ RIBA Regional Awards here.

 



 

BCO Awards

02/05/2019

BCO Awards

2 Television Centre has been presented with the Commercial Workplace Award at this week’s BCO London Awards lunch. The award recognises the best in new build, speculative commercially let office buildings in the city. The judges commented that ‘the architecture of the exterior reflected the site’s history, while the interior delivered a flexible and sustainable space, fit for a modern workforce.’ The new build ten storey mixed use block is an integral part of the Television Centre masterplan, completing Graham Dawbarn’s original ‘question mark’.

 



 

Television Centre shortlisted for AJ100 Building of the Year

24/04/2019

Television Centre shortlisted for AJ100 Building of the Year

Television Centre has been named one of seven projects shortlisted for the Architects’ Journal AJ100 Building of the Year. The winner will be announced at the annual AJ100 dinner in June, where the results of the Architects’ Journal’s AJ100 survey will also be revealed. Find out more about the award and other shortlisted projects here.

 



 

RIBA Regional Awards shortlists

20/03/2019

RIBA Regional Awards shortlists

Seven AHMM projects have been shortlisted for this year’s RIBA regional awards. The Bower, Hawley School, Television Centre, Signal Townhouses, St Thomas’s Apartment have been shortlisted in the London region, while Dora Carr Close has been shortlisted in the South region and Ermine Street Church Academy in the East region. All seven will be visited by awards juries before winners are announced in May. Find out more about the RIBA Awards here.

 



 

London Planning Awards

01/02/2019

London Planning Awards

Television Centre won the award for Best Mixed Use Scheme at this year’s London Planning Awards held last night (31 January) at the National Gallery. White Collar Factory was also highly commended for the Mayor’s Award for Sustainable and Environmental Planning. Organised by London First in partnership with the Mayor of London, and supported by London councils, the Royal Town Planning Institute and the Planning Officers Society, the awards recognise outstanding planning practice and celebrate the sector’s contribution to London as a successful and sustainable place to live and work. Find out more about the London Planning Awards here.

 



 

AJ Architecture Awards

05/12/2018

AJ Architecture Awards

AHMM has won two awards at this year’s AJ Architecture Awards, announced last night (4 December) at the Roundhouse in London. Naming the third phase of Liverpool’s Royal Court as Cultural Project of the Year, judges commented that it ‘keeps faith with the spirit of the Royal Court and shows understanding of how the theatre is used and its place in the community. As an enticing and socially accessible venue, it attracts those who might not necessarily consider themselves ‘theatregoers’, cementing a vital connection with the locality.’ Meanwhile, they awarded Mixed Use Project of the Year to Television Centre, praising it as ‘a truly mixed-use scheme done really well... a mega-structure with an amazing array of uses. They have turned it into a place which really feels like a piece of city.’ Find out more about this year’s award winners here.

 



 

Awards update

09/11/2018

Awards update

Continuing a successful week in awards, Television Centre has won the Commercial Award at the Brick Awards. Judges described it as ‘a thoughtful and well-conceived development that successfully rehabilitates Television Centre into a mixed use residential, office and retail development ... [it] responds well to the existing fabric and integrates the new additions carefully and with respect.’ See the full judges’ comments and other winners here. Meanwhile, three AHMM projects have been named Civic Trust Regional Finalists. Weston Street, White Collar Factory and Television Centre will now be considered for national awards, announced in December. Find out more about the Civic Trust finalists here.
 



 

07/11/2018

Building Magazine Architectural Practice of the Year

Allford Hall Monaghan Morris has been named Architectural Practice of the Year by Building Magazine. Announced at a ceremony last night (6 November), the award recognises the practice’s all-round performance including commercial success, projects, and approach to staff, clients, partners and the environment. Weston Street, White Collar Factory, Signal Townhouses and Television Centre were also shortlisted for project awards at the pan-industry event held in London. This is AHMM’s second practice award of 2018, having been named AJ100 Practice of the Year in June.

 



 

AJ Architecture Awards shortlist

09/10/2018

AJ Architecture Awards shortlist

Four AHMM projects have been shortlisted for this year’s AJ Architecture Awards. Liverpool’s Royal Court has been shortlisted for Cultural Project of the Year, Weston Street for Housing Project of the Year (up to £10m) and White Collar Factory and Television Centre for Mixed Use Project of the Year. The winners will be announced at an awards ceremony held at the Roundhouse in London on 4 December.

 



 

19/09/2018

Open House 2018

AHMM is once again taking part in Open House London, the annual architecture festival that gives public access to hundreds of buildings across the city. This year’s programme takes place this weekend, and six AHMM buildings join the programme with architect-led tours of New Scotland Yard, Television Centre and White Collar Factory; The Library at Willesden Green, Barking Town Centre and the Barbican Centre will also be open to the public. Find out more about these and the full programme here.

 



 

Quadrant 4 and Television Centre win AJ Retrofit Awards

13/09/2018

Quadrant 4 and Television Centre win AJ Retrofit Awards

Two AHMM projects have won AJ Retrofit Awards: Quadrant 4 for Best Housing (£5m and over); and Television Centre for Listed Building (£5m and over). The awards, organised by the Architects' Journal, were announced last night at a ceremony in London, and the Record Store at the Vinyl Factory in west London was also shortlisted. Last year, New Scotland Yard won the award for Best Office over 10000m2 , and previous AHMM winners have included Liverpool’s Royal Court and the University of Amsterdam. Find out more about this year’s Retrofit Awards winners here.

 



 

22/08/2018

Open House 2018

AHMM is once again taking part in Open House London, the annual architecture festival that gives public access to hundreds of buildings across the city. This year’s programme takes place on the weekend of 22 and 23 September, and seven AHMM buildings join the programme with architect-led tours of Adelaide Wharf, New Scotland Yard, Television Centre and White Collar Factory; The Library at Willesden Green, Barking Town Centre and the Barbican Centre will also be open to the public. Find out more about these and the full programme here.

 



 

Television Centre launches with three-day festival

16/04/2018

Television Centre launches with three-day festival

Television Centre was officially opened last week with a public celebration across three days. Starting on Thursday evening (12 April), a launch was hosted at 2TVC by clients Stanhope, Mitsui Fudosan and Aimco, joined by the Japanese ambassador to the UK, and entertained by the BBC Concert Orchestra who played a special through-the-ages set. Guests including members of the new TVC community filled the connecting bridges in the atrium of 2TVC, a new nine-storey office building that replaces the ‘stem’ of the original TVC ‘question mark’. Celebrations continued through Friday and Saturday with the Live at Television Centre Festival on the forecourt, with food stalls, pop-ups and a music programme including DJs and a live performance of BBC theme tunes from the Concert Orchestra.

 



 

Topping out at TVC

23/11/2016

Topping out at TVC

Last night the Television Centre team celebrated two of its phase one residential buildings reaching their highest point. The topping out ceremony was held on the roof of one of the existing buildings surrounding the famous Helios courtyard at the heart of the development. Celebrations continued at the Pergola on the Roof, a pop-up at the top of a neighbouring multi-storey car park. The event was attended by clients Stanhope, Mitsui Fudosan and Aimco, along with the design and construction team. Television Centre is Allford Hall Monaghan Morris’ largest masterplanning project, and will transform the former home of the BBC to create a new mixed use quarter – including 950 new homes - within the historic west London landmark.
 



 

BBC Studios 1-3 reach practical completion

28/01/2016

BBC Studios 1-3 reach practical completion

The refurbishment of the iconic BBC Studios 1-3 at Television Centre has reached practical completion. For our clients BBC and BBC Studios and Post Production, the studios have been restored and updated, re-establishing the clarity of original 1960s plan. Stripped back finishes expose the existing concrete and brick structure, reinventing the studios that have been home to shows such as Strictly Come Dancing, Later...with Jools Holland, and BBC Children in Need. The technical fit out will take place later this year as well as the installation of artwork by Studio Myerscough.
 



 

Planning Permission for BBC Studios 1-3

22/07/2013

Planning Permission for BBC Studios 1-3

Our BBC Studios 1-3 refurbishment project at the Television Centre secured Planning Permission and Listed Building Consent in just eight weeks. The studios  – which are home to 'Strictly Come Dancing', 'Later...with Jools Holland', 'BBC Children in Need' and more  – will be reinvented with a new talent entrance and facilities, central plant to enable studios to operate independently and a new audience entrance.
 



 

Television Centre Preview

24/04/2013

Television Centre Preview

New images of the Television Centre’s transformation have been released by Stanhope and the BBC today. The mixed-use development will still include office and studio space for the BBC, as well as complementary entertainment and leisure facilities, public open space, offices, housing and a hotel. Elements of the iconic Grade II listed original building – designed by architects Norman and Dawbarn in 1960 – will be retained and enhanced by a variety of new works across the 14 acre site.
 



 

Masterplan for BBC Television Centre

05/02/2013

Masterplan for BBC Television Centre

Stanhope and the BBC have today launched the outline proposals we’ve been working on to open up and transform the Television Centre. The mixed-use development includes office and studio space for the BBC, complementary entertainment and leisure facilities, public open space, offices, housing and a hotel.
 

For the first time, the Television Centre will be opened up to the public. Its famous forecourt will be remodelled and enlivened with new uses and access through the site will connect with the local area, including Hammersmith Park. The much loved listed Television Centre buildings will be retained as the new home to BBC Worldwide.
 

Director, Paul Monaghan, said:
 

“We are delighted to be working with Stanhope and the BBC on the redevelopment of the historic Television Centre in West London. This unique opportunity will see the creation of a masterplan which will open up this much loved site, and the iconic buildings set within it, to the public for the first time and reconnect it with the surrounding neighbourhoods. We look forward to developing the exciting proposals as the project moves through planning and onto site.”
 

For information about the BBC and Stanhope public consultation follow this link.
 



 

BBC Studios 1,2 & 3 Win!

29/01/2013

BBC Studios 1,2 & 3 Win!

We’re excited to have won the job to renew the studios within the BBC’s iconic Television Centre in White City. The studios – which are home to ‘Strictly Come Dancing’, ‘Later… with Jools Holland’, ‘BBC Children in Need’ and more  – will be revamped with a series of new front of house facilities and renovated back of house spaces.
 

Source of image: BBC pictures
 



return to top