Television Centre

London. 2018

  • Project Details
  • Completion: 2018
  • Clients: Stanhope with Mitsui Fudosan and AimCo.

Television Centre was the first purpose built television studio in the country and has been radically reinvented through a site-wide masterplan regeneration as a new, fully mixed use development, which is now open to the public for the first time. In 2011 the team won the bid to purchase the site and to work with the BBC and London Borough of Hammersmith and Fulham (LBHF) to re-imagine the distinctive buildings and question mark plan diagram in preparation for the BBC to vacate the site in 2013. Central to the vision for the project is the preservation and celebration of the original listed features, including the circular mosaic lined Helios Courtyard, complete with the golden Helios sculpture and water feature at its heart, and the original Stage Door, now principal entrance to the residential apartments, which houses the refurbished John Piper mural. The question mark diagram is completed with new buildings which accommodate an exciting range of uses, including dwellings of different characters, office spaces, restaurants, a three-screen cinema and a club with rooftop pool. Many of the key important spaces have been retained and enhanced, with their finishes brought back to their original glory. The materials employed across the new elements are inspired by the original building and the era in which it was constructed. For example, the choice of brick responds to the original retained elements and the bespoke tiles used internally refer to the graphic design of the 50s and 60s. The development brings this iconic site back to life and creates a new identity for Television Centre as a centre for creativity, a public space and a special place to live. By stitching the site back into the local area, Television Centre accentuates and promotes LBHF’s ambitions for Wood Lane and adjacent neighbourhoods.

Awards

BCO Best of the Best Award 2019 BCO Commercial Workplace Award 2019 BCO National Commercial Workplace 2019 RIBA London Region Award 2019 AJ Mixed Use Project of the Year 2018 Brick Awards: Commercial Building 2018 Hammersmith Society Environmental Award 2018

BCO Best of the Best Award 2019

BCO Commercial Workplace Award 2019

BCO National Commercial Workplace 2019

RIBA London Region Award 2019

AJ Mixed Use Project of the Year 2018

Brick Awards: Commercial Building 2018

Hammersmith Society Environmental Award 2018


return to top