No1 Blackhorse Lane

At the end of December 2022 Waltham Forest Planning Committee voted unanimously to approve AHMM’s proposals for the development of the site at No1 Blackhorse Lane in North East London. The proposed building for Scape Living will deliver innovative co-living accommodation for 272 residential apartments with a series of shared residential amenity spaces. The project also provides a new cultural venue for Waltham Forest, enabling the site to continue its tradition of providing entertainment to the local area by replacing the vacant pub and much-loved music and comedy venue that previously occupied the site.

The proposed scheme presents a different urban approach to a key junction in the area with a series of stepped planted terraces that seeks to mediate between the established low rise residential buildings along Forest Road to the east and the newer taller buildings of the Blackhorse Lane Masterplan to the west. Developed with landscape architects East, this articulated massing provides each floor with an outside terrace and the form of the building tiers up and encloses a south facing central landscaped courtyard adjacent to the shared amenity spaces of the building. Articulated brick horizontal banding emphasises the stepped approach and the building is set on a colonnade providing further public realm up to and around the building.

Member’s Hill Weybridge

In February planning for Member’s Hill Weybridge, an independent retirement community for Amicala, was approved by Elmbridge Borough Council’s planning committee. The residential scheme in Surrey will create an independent retirement community on a site that was once part of the former Brooklands Automobile Track. The site’s elevated position allows for extensive views across the racetrack and the Surrey Hills beyond.

AHMM’s masterplan will retain and repurpose much of an existing five storey office building, and replace a car park with two new residential buildings. Each one has been designed with its own subtle character, using materials, colour palettes and architectural details that complement one another as well as the surrounding area and the site’s rich history.

The development will create 205 two and three bed homes across four buildings designed to suit the needs of older people, centred around a new landscaped village square from which residents and the local community can access the internal and external amenity spaces.

Edge Shoreditch

In February a planning application for EDGE Shoreditch, in the south of Shoreditch, was submitted to Hackey Council for our clients Edge and Mitsui Fudosan.

The scheme offers the opportunity to set a new standard for offices in London and beyond, to achieve the highest sustainability levels, improve the health and wellbeing of the building users, and create and foster a new diverse and inclusive community.

The new stepped building will provide market-leading, flexible workspaces complemented by internal break spaces and generous roof terraces providing access to greenery and biodiversity, high levels of natural light and fresh-air rates. These features will enhance the health, wellbeing and productivity of occupants and encourage interaction and connectivity throughout the building. The flexible floorplates and generous ceiling heights will cater for a range of tenants and ensure the schemes longevity and adaptability.

An internal street, located at the heart of the ground floor, provides access to the main reception and offers informal, flexible workspace breakout areas as well as internal links to the ground floor retail units and cycle facilities. This internal street is seen as a vibrant social and amenity-focused space that also provides a pedestrian route across the site. A central auditorium, or ‘town hall’ space, will activate the centre of the street and offer the opportunity for multiple building users to connect. The street also plays a key role in integrating the affordable workspace, which is considered an essential part of the building’s office ecosystem, into the building.

02 Centre site

In April Camden Council’s Planning Committee resolved to grant planning permission for masterplan proposals for the O2 Centre site in West Hampsted.

The AHMM scheme for developer Landsec will deliver around 1,800 new homes for this part of north-west London, 35% of which will be affordable, together with 180,000 square feet of retail, leisure and community space; the plans will create around 1,000 new job opportunities for local people. Three large new public spaces and a linear park designed by a landscape architect East will prioritise pedestrians and transform an expanse of car parking, with over 50% of the site to be dedicated to public realm.

The planning application – the largest in the borough since King’s Cross – is a hybrid with the detailed element consisting of three central plots containing 607 homes, a community centre, affordable workspace and small commercial units. The first phase will also include the delivery of Central Square and the first stretch of the new linear park.

The remainder of the proposals will be delivered in outline and will be controlled through parameter plans and detailed design codes. The eastern part of the masterplan will increase permeability to Finchley Road opening onto a new Town Square. The western part of the masterplan connects to West End Lane and will provide a large community green space and a new health centre.

Twyford Abbey

In April a derelict Grade II-listed manor house and walled garden on Historic England’s Heritage at Risk Register in Ealing, West London was approved by Ealing Council to be saved and restored and part of AHMM’s Twyford Abbey Masterplan.

The abbey’s historic grounds will be opened up to the public for the first time, improving connectivity with the canal and wider area along with a new 1.2 acre public park complete with children’s play facilities while new community grow gardens and an orchard will be provided within the historic site’s restored walled garden for residents and visitors.

A landscape led approach has been adopted with the new residential buildings carefully placed within the landscape to respect the most significant trees and the setting of the listed building with the architectural approach inspired by the Gothic character of Twyford Abbey.

The masterplan is for our clients, Latimer, the development arm of Clarion Housing Group who will deliver the new homes and Redington Capital who will sympathetically restore Twyford Abbey.

Construction on site is expected to begin later this year with the first homes to delivered in 2025.

Development House

In May Hackney Council’s planning committee voted unanimously to approve AHMM’s revised proposals for the redevelopment of Development House in Shoreditch, London.

The proposed scheme for Melvale Holding’s Ltd will replace a tired and almost empty existing 1950s building along Leonard Street and Circus with a new ten storey office building with retail at ground floor. Key improvements from the previous planning approval include increased urban greening and biodiversity, energy efficiency via air source heat pumps, a fully electric building, enhanced indoor quality, and increased cycle provision.

A planted roof terrace creates a rich habitat for wildlife and an inspiring environment for both visitors and occupants.

Shepherd’s Bush Market

In May a planning application for the regeneration of Shepherd’s Bush Market and the adjacent Old Laundry Yard site, for our client Yoo Capital, was submitted to Hammersmith and Fulham Council.

Following two years of consultation with Shepherd’s Bush Market traders and the local community, the proposals combine an upgraded shopping environment with increased retail space for existing and future traders to grow, with new public realm and landscaping, co-working spaces, a life science incubator and affordable homes.

Supporting Yoo Capital’s pledge to retain the rich cultural identity of Shepherd’s Bush Market, thoughtful improvements have been made throughout the site, including new entrances to improve the flow through the markets, an upgraded canopy with inbuilt lighting to support the traders year round, and investment into new and existing units to support growth opportunities within the market.

The future plans for the Old Laundry Yard site are expected to accommodate approximately 1,780 jobs within the designed workspace building, and a life science incubator, the largest of its kind in London, will be operated by Imperial College London to drive start-ups and SMEs in affordable homes, which have been designed in conjunction with the London Borough of Hammersmith and Fulham and will be transferred to the council to own and manage following completion.

The Wick Hotel

In July The Wick Hotel was submitted to Hackney Council for planning permission. 

Located at 55-69 Rothbury Road in the heart of Hackney Wick, The Wick Hotel, developed by Infinite and Frank Capital, will provide a best-in-class lifestyle hotel for creatives and workers, serving the business and leisure markets.

The scheme aims to bring together local creatives, community groups and guests creating a cultural destination that draws from and contributes to Hackney Wick’s creative and cultural identity. Focusing on providing flexible accommodation for key demographics, the hotel will promote an inclusive policy for all guests, supporting all community groups and young families as well as encouraging use by harder to reach community groups such as the elderly.

The vibrant ground floor will provide a hybrid offering of employment floorspace with areas for social/flexible workspace, food and beverage. This versatile space will be open to the public to enhance the neighbourhood’s amenity provision and provide exciting opportunities for partnerships with local artists, creatives and enterprises.

The hotel will be located on the floors above, delivering 101 rooms designed to appeal to a broad subset of guests with differing budgets, wants and needs. In addition to the rooms, guests will have a range of amenity spaces that provide informal lounge areas, workspace and welfare facilities that can be used to meet, work, relax, reflect and cater for special events.

17 Southgate Place

In August 17 Southgate Place received planning from Bath and North-East Somerset Council.

Originally designed for British department store Debenhams, 17 Southgate Place was the anchor retail offer for the SouthGate Bath masterplan. Completed in 2009, the building was part of the still thriving mixed use development, owned by Aviva and British Land, within the Bath Conservation Area and World Heritage Site.

Following Debenham’s transition to an online only offer and within the context of the changing nature of the retail, new thinking was required to restore this bespoke building. On behalf of our joint-venture clients, British Land and Aviva, AHMM explored a range of different design solutions for the structure, before developing a mixed-use scheme with retail, offices, and lab enabled space.

To minimise the embodied carbon of the refurbished building, the design intelligently re-uses and reinvents the existing building fabric. The proposals maximise the high ceilings, generous floorplates, and robust concrete structure, and reuse the staircases and lift shafts. Natural ventilation and access to daylight will be improved by creating new openings in the stone facades, and the empty roof space will be converted to provide additional accommodation with access to outdoor terraces and roof gardens.

Plot 5 Deptford Landings

Lewisham Planning Committee unanimously granted approval for AHMM’s proposals for Plot 5 within Lendlease’s Deptford Landings Masterplan in June.

Located in Deptford, southeast London, Deptford Landings Plot 5 consists of five crafted and distinct but related buildings ranging in height from six to twenty-nine storeys, connected at ground floor by a podium and arranged around a communal courtyard for the site’s residents. Each building responds to its place in the masterplan and defines and activates the surrounding streets and public realm. This mixed-use scheme offers and exciting blend of workspace, retail, student living, and much-needed homes across a range of residential tenures.

405 new homes will be delivered across two residential mid rise mansion buildings and a landmark residential tower. An additional 382 student rooms will be created in a smaller PBSA tower, whilst a standalone workspace facility and retail units will partly occupy and span between the building frontages facing Evelyn Street. The scheme introduces a large proportion of living roofs, high quality private and public amenity, a new linear park, and new routes connecting the existing open spaces. The selected palette of materials ties the scheme into the buildings being delivered in the masterplan as well as the wider context.

Plot 5 forms a part of the Deptford Landings Masterplan, by Hawkins Brown, which transforms a former industrial site into a mixed-use development offering an exciting blend of uses.

Plot 6 Silverthorne Lane

In September Plot 6 received planning permission from Bristol City Council.

Developed for Studio Hive, the proposals present the opportunity to create well-connected and carefully designed student accommodation on a constrained site in Bristol bounded by the Feeder Canal, a railway embankment and an elevated dual-carriageway.

Providing 706 student residential units across two new buildings the scheme will create a vibrant student community stitched into the wider Silverthorne Lane masterplan, with a neighbouring new secondary school, residential development and a new faculty building for the University of Bristol.

A range of communal student spaces are distributed on the ground floor with additional private study and social areas at upper levels. A central courtyard maximises the use of the canal frontage and forms a backdrop as a place for people to meet.

Botanic Place

Design changes were approved by Cambridge City Council in November for Botanic Place, a new office scheme with planning permission being developed by Railpen with Socius.

Adjacent to the Cambridge University Botanic Gardens, the scheme comprises a new 500,000 square feet workspace scheme designed by AHMM, which will see the delivery of the most sustainable and intelligent in the UK outside of London, alongside an existing office building, Botanic House, and the retained Flying Pig public house.

The amendments to the plans will significantly reduce the carbon impact of construction, shorten construction time by 21 months, improve energy efficiency and increase the amount of publicly accessible green space over 2,000 square meters. In line with the City’s Councils Climate Change Strategy, the new plans will also promote active travel with greater accessibility and priority for cyclists with two dedicated entrances placed in the centre of the scheme, increasing the number of cycle parking spaces to over 1,500 and reducing the number of car parking spaces available.

The plans for Botanic Place have incorporated feedback from the local community and will see over 200 local jobs created, the development of cafes, restaurants, and a market hall, within a thriving knowledge-led economy with a commitment to sustainable development.

Sir Ken Dodd Happiness Centre

In December plans for the Sir Ken Dodd Happiness Centre were submitted to Liverpool City Council by Liverpool’s Royal Court Theatre.

Located on the corner of St George’s Place and Roe Streer in Liverpool the new four storey building will offer a mixture of uses including exhibition space, flexible studio space, office space, dressing rooms, restaurant, café and bar. With a different use on each floor, the building arrangement stacks with windows designed to capture views into and from the building. Signage at the entrance and in the smile to level 3 projects the identity of Sir Ken Dodd and themes of Happiness from the building out to the people of Liverpool. A vibrant coloured façade with vertical anodised fins reflects the building use and connects it with the surrounding context.

Gillian Miller, chief executive of Liverpool’s Royal Court said: ‘Liverpool is renowned all around the world for the wit and humour of its people. It is about time that the city had a building dedicated to celebrating the fact.

Sir Ken was Liverpool’s best-loved entertainer and one of the UK’s greatest ever comedians. He was a chart-topping singer, talented actor and accomplished ventriloquist, but his true passion was his natural gift for making us all laugh. We are delighted to be working with the Sir Ken Dodd Charitable Foundation on this project that will form a part of such an important legacy.”

40 Argyll Street

Full planning approval and listed building consent for 40 Argyll Street has been granted by Westminster City Council.

40 Argyll Street is the office element of the redeveloped Dickins and Jones department store, a Grade II listed building within the Regent Street Conservation Area.

The scheme will deliver the refurbishment of the office floors, atrium and reception to provide new contemporary flexible office space with enhanced social spaces while the rest of the building remains operational. A new rooftop terrace and ‘sky room’ pavilion will provide the office occupants with external amenity that can be used year-round.

Underpinning the proposals is an ambition by the client to de-carbonise their holdings to meet the challenge of the climate crisis. All MEP systems and plant equipment will be upgraded to minimise operational carbon, reducing energy usage intensity alongside a rolling programme of renewal and education to building users. New and expanded end of journey facilities will also encourage sustainable transport choices.

 
Related

Allford
Hall
Monaghan
Morris