Notting Dale Village

London. 2009

  • Project Details
  • Completion: 2009
  • Cost: £110 Million
  • Clients: Nottingdale Ltd

Notting Dale Village is about a shifting of both perceptions (of the area and of mixing uses) and scale (the first two completed phases are taller to mark the West Cross while the third, fourth and fifth more modest phases will repair the historical grain). In an area once known for its piggeries, brick works, slum housing and Frestonia (an anarchist commune), three robust, seven-storey buildings are placed to provide a much-needed edge to the adjacent chasm-like urban motorway and shelter a series of public and semi-public spaces. These three blocks – the Yellow Building, the White Building and the Studio Building – offer open-plan floorplates to establish flexible new workplaces totalling more than 300,000 square feet. They’re supplemented by a restaurant at the scheme’s centre and future phases that will include a nine unit residential building, a 45 room hotel and a mixed-use building comprising office, light industrial, retail and residential uses. Leading the regeneration of a rather haphazard quarter, the development is changing the tone of the neighbourhood.

  • Awards
  • MIPIM Best Mixed Use Award: Commendation 2008

Notting Dale Village is an extensive commercial development in West London incorporating speculative office space, design studios and the headquarters of the Monsoon/Accessorize fashion company. 


Notting Dale Village consists of several new buildings, which create a total of over 46,000m² of new space and a mix of uses. These include Phase I; The Yellow Building, a 15,000m², seven-level, atrium-based headquarters for fashion company, Monsoon Accessorize. The second phase includes a seven storey speculative office building and a seven storey light industrial building.  


These three developments are now finished and planning has been granted for a further two phases including housing and a mixed-use residential and office building, which will work to create a new small but vital piece of city and go some way to repairing the damage caused by the West Cross Route, which created a peripheral wasteland of dead end streets. In time, the last developments will help to stitch the area into a thriving neighbourhood. 


Notting Dale Village is about a shifting of both perceptions (of the area and of mixing uses) and scale (the first two phases of taller buildings mark and line the West Cross Route while the third, fourth and fifth phases will repair the historical grain).  AHMM’s masterplan reconnects the streets and landmark buildings and explores ways to re-stitch the area into a coherent urban place. 


The Yellow Building

The first of the developments, The Yellow Building, serves as the catalyst for change. Whilst it is predominantly occupied as the new headquarters for Monsoon/Accessorize, the building was oversized to allow for future tenant expansion. Meanwhile the space has been sublet which highlighted the need for a flexible design to accommodate a variety of tenant requirements. As is common, there was an underlying drive for economy with the project, rather than a constraint, the design team highlighted opportunities to persue a simple, robust and lean building aesthetic that embraces the brief, resulting in exposed lean structural solution and simple deep office spaces with generous floor to ceiling heights. The simple yellow colour is used to develop a striking and memorable building in an otherwise unmemorable roadside location. 


The White Building

The second phase of the Notting Dale Village, The White Building, follows close to the principles established for phase one in creating an expression driven by a simple industrial aesthetic. The exterior of the building is dominated by long continuous concrete fins, which provide passive shading to the office façades as well as establishing a strong urban presence. 


The Studio Building

The Studio Building is a far smaller development, and as such is relatively similar in form and expression, providing a mix of small flexible business units and a further 5,008m² of office floorspace, together with some retail space. It is characterised by a simple form and expression of strip windows inserted into a white rendered volume. 


Access to the area has improved, not declined since these planning permissions were granted. The closest underground station is Latimer Road 300m from the main Notting Dale Village development. In particular, the extension of the circle line service on the Hammersmith and City Line will increase services from this station. Furthermore, links to Westfield on the opposite side of the West Cross Route provide access to the Shepherds Bush Overground and Underground services as well as to a new bus service. Local bus services are also close by and provide very good access to these main rail hubs.