Morelands

London. 1999

  • Project Details
  • Completion: 1999
  • Cost: £3.5 Million
  • Clients: Derwent London plc

As a collegiate gatehouse-and-staircase solution, the Morelands interventions stitch together a convoluted tangle of disparate warehouse blocks, alleys and entrances into a new home for a variety of creative industries. Originally constructed in stages between 1905 and 1940, Morelands’ first occupants were rag-trade watchmakers, engravers and printers, each requiring individual access for constant delivery and dispatch. To clarify entry, access and identity, the entire complex is reorganised around a single, main entrance. To maintain the industrial character and essential grain of the existing buildings, all original staircases are kept and the extant urban patina – that of raw brick and stone, large metal windows and steel lift shafts – is refreshed. Into this palette of surfaces and materials others are woven in, such as the pressed metal panels of the lift towers and the packing case, stencil-style graphics that help identify each individual five-storey block. The result is a constantly evolving enclave of contemporary office space and ground-floor retail that has been home to AHMM since 1995.

Related Projects